Haber

Çinli Bilim İnsanları Canlı Virüsü Hidrojelde Yakalayarak Yeni Aşı Stratejisi Geliştirdi

HANGZHOU, 27 Mart (Xinhua) — Çinli bilim adamları yeni bir aşı üretim stratejisi geliştirdiler. Bu formül ile canlı virüs, koruyucu hidrojel içinde hapsedilerek vücudun bağışıklık tepkisini hızlı, güvenli ve aktif bir şekilde etkinleştirmesini sağlar.

Yeni virüs salgınlarının ortaya çıkma tehdidi, güvenilir ve aktif, kullanıma hazır aşılara olan ihtiyacı artırmıştır. Ancak bağışıklığın azalması, güvenlik endişeleri ve zaman alan üretim süreçleri gibi hayal kırıklıkları, etkisizleştirilmiş aşılar gibi tam virüs aşı stratejilerinin yaygın şekilde uygulanmasını engelliyor.

Zhejiang Üniversitesi ve Pekin Biyoteknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, sivrisinek kaynaklı tek sarmallı bir RNA virüsü olan canlı vahşi fenotip Zika virüsünü kullanarak deneysel bir aşı geliştirdiler.

Bilim adamları virüsü, elektrostatik etkileşimlerle viral parçacıkların kaçmasını önleyen, ancak bağışıklık hücrelerinin geçişine izin veren kitosan yapı iskelelerine sahip bir hidrojel içinde kapsüllediler.

Nature Biomedical Engineering dergisinin son sayısında yayınlanan çalışma, farelere deri altından enjekte edilen aşının doğuştan gelen bağışıklık reaksiyonlarını aktive ettiğini, aktif salgı ve hücresel bağışıklık sağladığını ve ölümcül Zika enfeksiyonuna karşı savunma sağladığını gösteriyor.

Kavram kanıtı araştırmasında, hastalığa neden olan virüs suşlarının, virüsün hapsolduğu mikro ortamı düzenleyerek doğrudan aşılara dönüştürülebileceği öne sürüldü.

Araştırmacılar, sistemin ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklara karşı umut verici bir savunma stratejisi oluşturduğunu söyledi.

mihalgazihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu