Twitter: API Ücreti Ödemeyen Akademisyenler Verilerini Silin!
Twitter, Elon Musk tarafından devralındıktan sonra köklü değişikliklere uğramıştı. önceden ücretsiz Twitter API’sı(Uygulama programlama arayüzlerine) erişim fiyatlandırması bunlardan biriydi.
Şimdi ise bu konuda akademisyenleri endişelendiren bir gelişme yaşandı. Akademisyenler için aylık API erişimi 42 bin dolar uçukücret talep eden firmadan talep etmeyenlerin bilgilerinin silinmesini istiyor.
Twitter araştırmacılara 30 gün verdi
Bugün açıklanan bilgiler, Akademik araştırmacıların belirtilen ücreti ödemeyecekleri takdirde Twitter verileri. Silmek istediği ortaya çıktı. Yani parayı ödemeyen araştırmacılar güncel verileri alamayacak ve eski verileri silmek zorunda kalacak. Şirket, karar vermeleri için onlara 30 günlük bir süre verdi. Araştırmacılardan verilerin silinmesine ilişkin bir ekran görüntüsü bile istendiği ortaya çıktı.
Platformdaki araştırmacılar uzun süredir dezenformasyon ve nefret söylemi Bahisleri takip edebiliyor ve gerçek hayata etkilerini inceleyebiliyordu. Bunu yapmak için Twitter, Decahouse adlı bir API sağladı. Bu API ayrıca araştırmacıların her gün Twitter gönderilerinin %10’unu içerir. toplu bir bilgi akışına izin verilen erişim. Decahouse daha önce ücretsiz olarak veya ayda 200 ABD Doları karşılığında mevcuttu.
Ancak başta da belirttiğimiz gibi şirket şubat ayında API’lere ücretsiz erişimi kaldırdı ve aylık 100 dolardan 42 bin dolara kadar değişen yüksek fiyatlar belirlemeye başladı. Bu da birçok şirketin Twitter’dan uzaklaşmasına neden oldu. Üniversitelerin ayrıca, araştırmacıların karşılayamayacağı kadar yüksek olan 42.000 dolarlık bir “kurumsal API” aboneliğine ihtiyacı vardı.
Kararın korkutucu sonuçları olabilir
Araştırmacılar, kararın önemli kayıplara yol açabileceğini söylüyor. Örneğin Indiana Üniversitesi’nden araştırmacı Flippo Menczer, kararın platform üzerinden alındığını söyledi. yayılması gibi dezenformasyonun muazzam etkileri olabileceğini söyledi. Sahte hesapların kaldırılması gibi konuların da etkileneceğini de sözlerine ekledi.
Bazı akademisyenler bu karar nedeniyle eğitimlerini bırakacaklarını belirtirken, bazıları da bilgileri gayri resmi olarak elde edeceklerini ifade etti. Twitter’ın bu politikasının nasıl sonuçlar doğuracağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.